Naar aanleiding van de uitzending van Keuringdienst van Waarde op 4 maart 2021 willen wij u graag extra infromeren over de koekenpannen die wij verkopen. In de uitzending ging het over gevaarlijke dampen die vrijkomen wanneer de pan te heet wordt en over de antiaanbaklaag koekenpannen. Hieronder leest u over verschillende soorten pannen, een aantal tips en verder informatie. 

Wij, kitchen2table, blijven dan ook onvermoeibaar de aandacht vestigen op
3 belangrijke zaken voor het bakken in een koekenpan:

• We adviseren reeds jaren het gebruik van een roestvrijstalen koekenpan omwille van de optimale bakresultaten, de duurzaamheid en minimale impact op het milieu bij productie en transport. Een antiaanbakpan gebruikt u voor ingrediënten die sneller aanzetten, op een matige temperatuur.

• Beheers de temperatuur: ‘gezond’ bakken doet u tussen de 180 en 220°C. Het meerlagenmateriaal in de Demeyere pannen zorgt voor perfecte warmteverdeling en gelijkmatig bakresultaat, ook op lage temperaturen.

• Gebruik de juiste vetstof, geschikt voor langdurig gebruik op hogere temperaturen zoals arachideolie, rijstolie, druivenpitolie, (geklaarde) roomboter of speciaal samengestelde (vloeibare) bakproducten.

Dus, in functie van wat u wilt bereiden (vlees, vis, groente, …) of hoe u het wil klaarmaken (met veel of weinig vetstof), bieden we een reeks van oplossingen aan, met verschillende technologieën.

De Keramische koekenpan:

De Demeyere keramische koekenpannen met de duurzame Ceraforce antiaanbaklaag zijn de oplossing voor wie makkelijk en toch krokant wil bakken.

Onze keramische pannen zijn vrij van PFOA en PFAS’.

Klik hier voor product overzicht! Anti-aanbak koekenpannen van Deyemere:

De RVS (meerlagen-) koekenpan:

Dit is de ultieme koekenpan die heerlijk krokant bakt, onverslijtbaar is en de oplossing is voor het merendeel van de gerechten die u wenst klaar te maken in een koekenpan.

Met een perfecte warmteverdeling door de combinatie van verschillende lagen en een optimale temperatuurcontrole op inductie.

Kiest u bovendien voor een Made In Belgium koekenpan dan minimaliseert u ook nog de transportdruk op het milieu. Als uw pan dan toch na generaties aan vervanging toe is, kan deze 100% gerecycleerd worden.

Klik hier voor product overzicht ! RVS (meerlagen) Koekenpannen zonder anti-aanbaklaag:

De Klassieke antikleefpannen:

De onlangs tot beste koekenpan uitgeroepen Alu Pro 5 koekenpannen van Demeyere zijn ideaal voor wie houdt van zorgeloos bakken met weinig vetstoffen.

Deze pannen zijn vrij van PFOA en worden geproduceerd volgens de strenge reglementering van de Europese Unie.

SPRING VULCANO CUT RESIST CLASSIC +
Spring heeft een mooie optie ontwikkelt voor een antiaanbaklaag koekenpan. De antiaanbaklaag is PFOA-vrij en biologisch afbreekbaar. Bij normaal dagelijks gebruik is dit dus ook niet giftig en wordt het niet opgenomen door het lichaam. Verdere voordelen zijn: 

  • krasbestendig,
  • corrosiebestendig
  • + 5-laags meerlaags materiaal
  • + ovenbestendig
  • Koudgreep
  • Spring gebruikt de DURIT Resist Classic anti-kleeflaag van iLAG uit Zwitserland

Klik hier voor product overzicht! Spring Vulcano Cut Resist:

Gietijzeren koekenpan ‘Ultra Light van het Zweedse Ronneby Bruk

Deze gietijzeren koekenpan is ijzersterk, duurzaam en gaat bij normaal gebruik een leven lang mee. Gietijzer is één van de oudste kook- en bakmaterialen en geliefd bij veel koks omdat het een-puur materiaal is zonder chemische lagen. 
Verdere info over deze pan is:

  • De bakeigenschappen ongeëvenaard: de pan verspreidt de warmte geleidelijk en zeer gelijkmatig en houdt deze lang vast.
  • 30 jaar garantie
  • Direct gebruiks klaar, hoeft niet in gebrand te worden.

Problemen met anti-aanbakpannen

Een veel voorkomend probleem met antiaanbakpannen is oververhitting tijdens het bakken. Hierbij gaat het dan vooral om bakken met niet-hittebestendige vetten zoals olijfolie waarbij ook schadelijke (PAK’s) verbindingen vrijkomen, zelfs de meest ‘resistente’ antiaanbaklaag mag niet boven de 280°C gaan. De PTFE laag verliest bij oververhitting direct zijn antiaanbak werking en vertoont vervolgens snel slijtage van de laag. Dit was ook te zien in de koekenpan waarin Keuringsdienst van Waarde een eitje bakte. We zouden adviseren om die (versleten) pannen niet meer te gebruiken.

Algemene informatie over anti-aanbakpannen

Vanaf 2015 is het, door EU wetgeving, voor producenten van pannen met een antiaanbaklaag verboden om pannen met PFOA (en PFOS) in de coating, te verkopen. (het is trouwens niet alleen verboden in pannen maar in alle consumentenproducten). Demeyere en alle andere producenten moeten zich hier aan houden. Het mag duidelijk zijn dat  al onze leveranciers maximaal aan alle eisen voldoen. PFAS’ is overigens een verzamelnaam voor stoffen die gebruikt worden bij de productie van PTFE, maar dus niet in de PTFE zitten.

Please follow and like us: